Euroopan psykiatristen sairaanhoitajien organisaatio (Horatio) toimii eurooppalaisena katto-organisaationa ja pyrkii vaikuttamaan siihen, että mielenterveyshoitotyön näkökulma on mukana erilaisissa mielenterveystyötä koskevissa keskusteluissa.

Horation jäseniä ovat alan järjestöt ja yhdistykset yli 20 maasta, myös Suomen sairaanhoitajaliitto.

Kuluneen vuoden aikana toiminta on ollut hyvin aktiivista ja muun muassa kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n kanssa on tehty sopimus, jonka myötä mielenterveyshoitotyön näkökulma pyritään saamaan aiempaa vahvemmin esiin myös kansainvälisesti.

Yhteistyö muiden kansainvälisten ja eurooppalaisten mielenterveysalan organisaatioiden sekä Horation kansallisten jäsenorganisaatioiden kanssa jatkuu aktiivisesti. Tästä yhtenä esimerkkinä on yhteistyö Tsekin tasavallassa, jossa ollaan tekemässä laajaa mielenterveyspalvelujen reformia.

Festivaalitunnelmissa Kööpenhaminassa

Yhtenä keskeisenä Horation toimintamuotona on kerran vuodessa järjestettävä konferenssi tai festivaali, joka tuo yhteen ja mahdollistaa tiedon, ajatusten ja kokemusten jakamisen eri maista tulevien osallistujien kesken.

Tänä keväänä, pari viikkoa sitten, Horation konferenssi järjestettiin nelipäiväisenä festivaalina Kööpenhaminassa.

Festivaalin teeman mukaisesti osallisuutta oli juhlistamassa yli 450 osallistujaa yli 20 eri maasta, myös Euroopan ulkopuolelta. Tämänkin tapahtuman järjestelyt alkoivat jo muutama vuosi sitten ja valmistelujen aikana teeman merkitys vain vahvistui.

Horation hallituksen jäseniä kaupungin vastaanotolla Kööpenhaminassa, toinen oikealta Nina Kilkku

Osallisuus, kohtaaminen, arvostus, luottamus – mielenterveyshoitotyön ytimessä

Osallisuus on ollut vahvasti esillä eurooppalaisessa mielenterveystyössä myös poliittisella tasolla, esimerkiksi Mental Health Europen (MHE) esiin nostamana, ja Horatio on osaltaan MHE:n jäsenorganisaationa tukenut näitä aloitteita.

Mutta osallisuuden todellisuus näkyy mielenterveystyön arjessa, kohtaamisissa, siinä miten me kaikki olemme osallisia yhteiskunnassa ja toistemme kanssa, miten ymmärrämme ja kohtaamme toisemme silloin, kun joku on apua hakemassa ja toinen sitä tarjoamassa, siinä miten arvostamme ja kunnioitamme toisiamme.

Tämä teema näkyi monin eri tavoin festivaalin aikana: lukuisissa suullisissa esityksissä ja postereissa, pääpuhujien puheenvuoroissa esimerkiksi läheisten, kokemusasiantuntijoiden ja kolmannen sektorin toimijoiden esille tuomana sekä muissa tapahtumissa päivien aikana.

Puheenvuoroista erityisesti professori Alan Simpsonin esitys kokemustutkijayhteistyöstä useissa eri hankkeissa Isossa-Britanniassa kuvasi hyvin suuntaa, johon voimme myös muissa maissa tutkimustoimintaa kehittää.

Psykologi, psykoterapeutti Anne Haase Keroputaalta yhdessä professori Niels Buusin kanssa avasi sitä, mistä avoimen dialogin ajatusten mukaan toimimisessa on kyse eli mukavasti myös Suomessa kehitetty lähestymistapa tuli osallistujille tutuksi kansainvälisen yhteisesityksen kautta. Tätä oli aiheena festivaaliin myös toivottu.

Omassa puheenvuorossani nostin esiin luottamuksen, aiheen, joka on monin eri tavoin minua seurannut jo kymmenen vuoden ajan väitöskirjatutkimuksestani lähtien. Luottamus ja luottamuksen rakentuminen sekä kohtaamisissa näkyväksi ja kuulluksi tuleminen ovat edelleen keskeisiä mielenterveyshoitotyössä ja haastavat myös ammattilaiset pohtimaan omaa historiaansa ja tapaansa toimia.

Näkyväksi ja kohdatuksi tuleminen ja sen merkitys kuului myös kokemusasiantuntija Søren Dixenin esityksessä, jossa kuvastui voimaantuminen ongelmista huolimatta sekä yhteisöllisyyden ja osallisuuden tärkeys.

Ihmisinä ihmisille

Yksi esimerkki Sørenin mainitsemasta toiminnasta on Maskine Maskine, taidepaja/tila, johon voi tulla tekemään omia teoksia. Tämä on Raw Art –paikka eli tarkoituksena ei ole niinkään tehdä kauniita kuvia, vaan enemmänkin päästää itsestään ulos omia ajatuksia, kokemuksia, tunteita.

Festivaalin viimeisenä päivänä pääsimme vierailemaan Maskine Maskinessa, jota on vaikea sanoin kuvata; ihmisten voimaantuminen, itsestä uusien vahvuuksien löytäminen, mutta myös omien demonien kuvaaminen, näkyi joka puolella tilaa.

Arkea Maskine Maskinessa

Vierailu päättyi emeritusprofessorin konserttitason musiikkiesitykseen ja hänen kuvaukseensa omasta lapsuudestaan, sairastumisesta ja sen vaikutuksesta omaan elämäänsä.

Tilanne ei ollut pelkkä esitys, vaan yhteisen keskustelun ja jakamisen tilanne, hyvin vahva, koskettava tilanne, jossa kiteytyi koko päivä; se, miten he olivat valmiita näyttämään ja jakamaan kanssamme omat kokemuksensa ja ajatuksensa, miten he luottivat myös itseensä ja meihin tullessaan nähdyksi tällä tavoin oman hyvin paljastavankin taiteensa kautta.

Päivän päätteeksi ei ollut ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita, vaan ihmisiä, jotka kohtasivat toisensa. Tästä on osallisuudessa ja mielenterveyshoitotyössä kysymys.

Tervetuloa mukaan!

Työ jatkuu, valmiiksi emme tule onneksi koskaan. Oma työni Horation puheenjohtajana jatkuu, tulin festivaalin yhteydessä olleessa yleiskokouksessa uudelleen valituksi ja mielelläni toki tehtävässä jatkankin.

Marraskuussa Horation hallitus tulee Suomeen ja silloin hallituksen kokouksen yhteydessä järjestetään täydennyskoulutuspäivä Tampereella, joten laittakaahan 21.11 jo kalenteriin. Tulossa on hyvin monipuolinen päivä, jonka ohjelma julkistetaan piakkoin.

Seuraava Horation konferenssi on toukokuussa 2020 Berliinissä, siihen liittyvät tiedot löytyvät jo täältä www.horatioberlin2020.com ja ilmoittautua voi vaikka saman tien.

Meillä on paljon annettavaa myös kansainväliseen mielenterveyshoitotyöhön, joten tulkaahan Berliiniin kertomaan muillekin mitä kaikkea täällä Suomessa teemme!

 

Nina Kilkku
Yliopettaja, psykoterapeutti, TtT, FFNMRCSI
Puheenjohtaja, European Psychiatric Nurses (Horatio)
Tampereen ammattikorkeakoulu

 

Lisätietoa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.