13.3.2017 Sustainable Development Goals = kestävän kehityksen tavoitteet

Lähes päivittäin minua muistutetaan kestävän kehityksen tavoitteista harjoittelupaikallani Maailman terveysjärjestössä, jos ei kokouksissa tai muissa keskusteluissa, niin viimeistään pääaulan julisteet muistuttavat niistä.

Kestävän kehityksen tavoitteita on yhteensä 17. Ne ovat yleismaailmallisia ja asetettu lopettamaan köyhyys, suojelemaan ympäristöä ja varmistamaan hyvinvointi kaikille vuoteen 2030 mennessä.

Tavoite 3 käsittelee terveyttä ja hyvinvointia kaikenikäisille ihmisille jokaisessa elämän vaiheessa. Tämän tavoitteen alla on useita ”targets”, joihin voitte käydä tutustumassa. Otin tähän esimerkiksi yhden niistä ”Achieve universal health coverage, including financial risk protection, access to quality essential health-care services and access to safe, effective, quality and affordable essential medicines and vaccines for all.”

WHO pyrkii tukemaan jäsenmaita rakentamaan sellaisia kaiken kattavia terveydenhuoltojärjestelmiä, joihin kaikki ihmiset saavat kuulua. Samalla on erittäin tärkeää, etteivät terveydenhuoltojärjestelmät aiheuta niiden palveluihin hakeutuneille köyhyyttä.

Sustainable Development Goals

Kun katsot tarkemmin kaikkia tavoitteita, voit nähdä, että kaikki vaikuttavat jollakin tavalla väestön terveyteen. Terveys ei ole irrallinen muusta ympäristössä tapahtuvasta. Tämä on tärkeää ymmärtää myös kaikilla terveydenhuollon ammattilaisilla.

Jotta voidaan taata terveys, meidän tulisi nähdä terveys ja siihen vaikuttavat tekijät laajempana, kuten yllä oleva Dahlgrenin ja Whiteheadin kehittämä malli osoittaa.

Monilla ihmisillä on helppo mieltää, että terveyteemme vaikuttaa mallin keskellä olevat tekijät eli, ikä, sukupuoli ja synnynnäiset tekijät. Kuitenkin terveydentilaa määrittävät laajemmin monet muunlaiset seikat. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää yhteistyötä yli sektoreiden.

 

Ashlee Oikarainen
Kohta terveystieteen maisteriksi valmistuva sairaanhoitaja
Ashlee on maisteriopintoihin liittyvässä harjoittelussa UN City -toimitiloissa Kööpenhaminassa. Harjoittelu toteutetaan yhteistyössä Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, WHO) kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *